Duurzaamheidsverslag
Als familiebedrijf voelen we ons verantwoordelijk voor de wereld om ons heen. We zijn er voor de huidige én toekomstige generaties. Daarom zijn we zuinig op mens, dier en natuur. Samen met onze klanten, collega’s, franchise-ondernemers en overige stakeholders kunnen we écht het verschil maken. Samen gaan we voor beter, want met ruim 700 winkels, wekelijks miljoenen klanten en zo’n honderdduizend collega’s, maken we grote impact op de wereld om ons heen.
In dit verslag rapporteren we over onze resultaten op het gebied van duurzaamheid. We hebben onze duurzame impact gealloceerd onder de pijlers Environment, Social en Governance (ESG). Hiermee bieden we transparantie in de wijze waarop we bij Jumbo omgaan met Natuur en dier (Environment), Mens en maatschappij (Social) en Zakelijk gedrag (Governance). In hoofdstuk Zo pakken we het aan
Werkwijze
Ons duurzaamheidsbeleid wordt door het directieteam onderschreven en breed in de organisatie uitgewerkt. Duurzaamheid is ook onderdeel van de besprekingen met het Audit Committee en RvC. Voor elk thema rondom duurzaamheid, ook wel aangeduid als MVO, is binnen Jumbo een multidisciplinaire werkgroep verantwoordelijk. Die werkgroep vormt samen met het directieteam het beleid, maakt actieplannen en monitort de voortgang en relevante ontwikkelingen binnen de maatschappij. Het Fit for Purpose team MVO heeft een regierol en bestaat uit de directeuren Finance, HR, Formule, Inkoop, Sales en Category Management en de manager Corporate Communicatie & MVO. Daarnaast sluiten, afhankelijk van de agenda-onderwerpen, per overleg organisatiebreed verschillende collega’s aan. In het overleg worden de doelstellingen en voortgang van de verschillende thema’s besproken en worden besluiten genomen. De directeur HR is eindverantwoordelijk voor MVO en rapporteert direct aan de CEO.
Wet- en regelgeving
CSRD roadmap
Met dit duurzaamheidsverslag bereiden we ons voor op het de vereisten van de Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD), waaraan we over verslagjaar 2025 wettelijk moeten voldoen. De normen van de CSRD zijn uitgewerkt in de European Sustainability Reporting Standards (ESRS).
We hebben de afgelopen jaren al veel inspanningen geleverd om aan te sluiten bij de rapportageverplichtingen van de CSRD. In 2024 zijn we verder gegaan met de zogeheten gap-analyse en hebben we de verschillen uitgewerkt tussen onze huidige werkwijze en de vereisten volgens de ESRS-standaarden. Hierdoor hebben we inzicht gekregen in de afwijkingen en met deze kennis hebben we de benodigde actieplannen opgesteld, zoals acties voor het implementeren van de Task Force on Climate-Related Financial Disclosures (TCFD) en de EU-taxonomie. Ondanks de inspanningen die we in 2025 nog moeten verrichten, hebben we in 2024 al een grote slag geslagen en liggen we op koers om over 2025 geheel aan de rapportagevereisten van de CSRD te voldoen. Dit is een ontwikkelproces, waardoor mogelijke aanpassingen van toepassing kunnen zijn voor het komende jaar of verder in de toekomst.
Om ons voor te bereiden op de CSRD hebben wij, net als vorig jaar, voor boekjaar 2024 een beoordeling met beperkte mate van zekerheid door PricewaterhouseCoopers Accountants N.V. (PwC) laten uitvoeren op de hoofd KPI per materieel thema. De indicatoren die in scope zijn van de beoordeling van de accountant zijn gemarkeerd met een ✓ en maken onderdeel uit van het Assurancerapport
Zie hoofdstuk Overige gegevens
EU-taxonomie
De EU-taxonomie is een aanvulling op de CSRD en verplicht bedrijven om te melden of hun activiteiten en investeringen voldoen aan de criteria van de EU-taxonomie. In 2024 heeft Jumbo haar bedrijfsactiviteiten getoetst aan deze taxonomie. Hoewel de hoofdactiviteiten van Jumbo, voornamelijk foodretail, niet binnen de duurzame economische activiteiten van de taxonomie vallen, zijn sommige gerelateerde activiteiten zoals goederentransport en de verhuur van onroerend goed wel relevant. In 2025 bepaalt Jumbo verder in hoeverre deze activiteiten volledig zijn afgestemd op de EU-taxonomie en rapporteert zij volledig in overeenstemming met de EU-taxonomie.
Duurzaamheidsdata
Het verzamelen van data en het rapporteren over onze duurzaamheidsprestaties is een continu verbeterproces. Onze methoden voor dataverzameling en de datakwaliteit worden steeds beter, waardoor we minder afhankelijk zijn van schattingen en de cijfers steeds nauwkeuriger worden. Dit brengt echter ook de uitdaging met zich mee dat eerder gerapporteerde cijfers en doelstellingen aangepast moeten worden op basis van deze nieuwe inzichten. Het is niet altijd mogelijk om eerder gerapporteerde resultaten te herberekenen. Dit kan leiden tot inconsistenties in historische data en maakt het moeilijker om trends en prestaties over langere perioden te evalueren. Het dynamische karakter van ESG-rapportage vraagt echter wel om voortdurende evaluatie en afstemming van onze doelen en prestaties, zodat we consistent en transparant rapporteren, ondanks de inherente verbeteringen in de onderliggende gegevens. Indien dit zich voordoet, geven wij daarop een inhoudelijke toelichting.
Scoping van de duurzaamheidsinformatie in 2024
Dit duurzaamheidsverslag is opgesteld op geconsolideerde basis. De consolidatiekring is gelijk aan die voor de jaarrekening. De reikwijdte van de dubbele materialiteitsanalyse ziet echter toe op de gehele keten van Jumbo, van leveranciers tot klanten. Daardoor is de scope voor een aantal thema’s breder dan alleen Jumbo. Dit lichten we per thema toe.
Voor assortiment-gerelateerde KPI’s streven we ernaar te rapporteren over ons gehele assortiment. Vanuit impact en databeschikbaarheid starten we daarin met de focus op ons private label assortiment. Vanuit deze basis verrijken we de rapportage met data van A-merken. In de methodologie en assumpties is per thema de scope toegelicht. Dit helpt ons om gerichte verbeteringen door te voeren.
De rapportageperiode is gelijk aan die van het jaarverslag. Indien noodzakelijk, hebben we de vergelijkende cijfers van 2023 in lijn gebracht met de aangepaste scope of methodologie. De impact van de aangebrachte wijzigingen lichten we per indicator toe. Deze wijzigingen zijn gemarkeerd met een ↷.
Dubbele materialiteitsanalyse
In 2023 heeft Jumbo de dubbele materialiteitsanalyse (DMA) uitgevoerd in lijn met CSRD. Daarbij hebben we enerzijds vastgesteld welke (potentiële) impact Jumbo heeft op mens, dier en natuur in de gehele waardeketen (impact materialiteit). Anderzijds hebben we de risico’s en kansen beoordeeld die voortkomen uit de manier waarop Jumbo geraakt wordt door ontwikkelingen op het gebied van duurzaamheid (financiële materialiteit).
Deze analyse hebben we in drie stappen doorlopen:
Stap 1: identificeren van stakeholders
Het gaat hier om stakeholders op wie Jumbo met haar bedrijfsactiviteiten invloed heeft, maar ook om stakeholders die met hun activiteiten juist invloed hebben op Jumbo. Bij het selecteren van stakeholders hebben we gewaarborgd dat collega's van verschillende relevante afdelingen binnen Jumbo én alle relevante externe stakeholdergroepen zijn vertegenwoordigd.
Stap 2: identificeren en beoordelen van impacts, risico’s en kansen
Vervolgens hebben we een lijst opgesteld met duurzaamheidsthema’s die potentieel materieel zijn op basis van onze eerder uitgevoerde materialiteitsanalyse, aangevuld met ESRS-onderwerpen, benchmarks en andere interne en externe documenten. Na overleg met interne specialisten hebben we de lijst teruggebracht tot een compact overzicht. Vervolgens hebben we de impacts, risico’s en kansen geïdentificeerd voor deze onderwerpen en daarna laten kwantificeren door verschillende collega’s met uitvoerige kennis over het desbetreffende onderwerp. We hebben gewerkt met een inschatting (laag, midden of hoog) voor vier factoren met betrekking tot impactmaterialiteit, namelijk schaal, scope, herstelbaarheid en waarschijnlijkheid. Dat hebben we ook gedaan voor twee factoren met betrekking tot de financiële materialiteit, te weten omvang en waarschijnlijkheid.
Stap 3: prioriteren van duurzaamheidsonderwerpen
Tot slot hebben we een aantal workshops georganiseerd waarin we de scores voor de impact- en financiële materialiteit hebben gevalideerd en geprioriteerd. Aan de hand van een door ons bepaalde drempelwaarde, zijn we tot een overzicht van tien materiële thema’s gekomen. De resultaten van de dubbele materialiteitsanalyse (DMA) zijn zichtbaar in de materialiteitsmatrix op de volgende pagina . Een overzicht van de geïdentificeerde impacts, risico’s en kansen is te vinden in de connectiviteitstabel en in het hoofdstuk Risicomanagement
Elke stap in dit proces is gevalideerd door het management en het directieteam van Jumbo. De volledige uitkomsten van de materialiteitsanalyse zijn voorgelegd aan de Raad van Commissarissen. Op onze Stakeholderdag zijn de uitkomsten eveneens getoetst met de externe stakeholders, waarbij we in deelsessies diverse dilemma’s rondom de thema’s hebben besproken.
De materiële thema's vormen de basis van de duurzaamheidsstrategie
Toelichting op materialiteitsmatrix
Ondanks het feit dat eiwittransitie, diversiteit en inclusie, en zakelijk gedrag geen materiële thema’s zijn in onze DMA, vinden we het wel belangrijk om deze thema's verder toe te lichten in het verslag vanwege de grote maatschappelijke relevantie hiervan. Deze onderwerpen zijn derhalve wel onderdeel van ons duurzaamheidsverslag, maar dus geen materieel thema. Daarnaast hebben de thema’s duurzame keten en dierenwelzijn veel overlap in meetmethode, in de vorm van keurmerken die vaak toezien op beide thema’s. Om die reden hebben we ervoor gekozen om deze thema’s samen toe te lichten onder het hoofdstuk Duurzame keten
Herijking
In 2024 hebben we de dubbele materialiteitsanalyse herijkt. Zo hebben we de lijst met impacts, risico’s en kansen opnieuw beoordeeld aan de hand van interviews met interne stakeholders. We hebben zowel gekeken naar interne ontwikkelingen als ontwikkelingen in de markt. Dit heeft niet geleid tot aanpassing van onze materiële onderwerpen.
Rapportagevereisten
De selectie van rapportagevereisten in dit jaarverslag is gebaseerd op de materiële onderwerpen uit de DMA en op de beslisboom voor het opnemen van te rapporteren informatie in het kader van de ESRS 1.
De materiële thema's zijn op de volgende twee pagina's verder uitgewerkt in een zogenaamde connectiviteitstabel. Daarin zijn de thema's uitgesplitst in Natuur en dier (Environment), Mens en maatschappij (Social) en Zakelijk gedrag (Governance) en gekoppeld aan onze MVO pijlers. In de eerste tabel zijn de impacts, risico's en kansen opgenomen. In de tabel op de tweede pagina zijn onze doelstellingen en resultaten in een oogopslag zichtbaar.


Waardeketen
De waardeketen van Jumbo bestaat uit alle activiteiten en processen die nodig zijn om onze klanten te voorzien van kwalitatieve, lekkere, gezonde en duurzame producten. Van de inkoop van grondstoffen en ingrediënten tot de productie, distributie, verkoop en service in de winkels en online. Hiervoor werken we samen met verschillende leveranciers en partners om de waardeketen zo efficiënt, transparant en verantwoord mogelijk te maken.

In gesprek met onze stakeholders
We hechten veel waarde aan de gesprekken met onze stakeholders over duurzaamheid in het algemeen en over onze materiële thema's in het bijzonder. Gedeelde inzichten en kennis stellen ons in staat om beter in te spelen op verschillende ontwikkelingen in de maatschappij en het politieke debat. Uitgangspunten voor alle contacten met onze stakeholders
Naast periodieke een-op-eengesprekken met onze stakeholders, nemen we vanuit Jumbo regelmatig deel aan bijeenkomsten als spreker of panellid. In 2024 zijn we aangesloten bij het Net Positive Dinner van Deloitte, waar we spraken over ons Wortelcollectief en regeneratieve landbouw. Ook heeft onze CEO Ton van Veen een bijdrage geleverd aan een inhoudelijke discussie over het verdienvermogen van boeren tijdens De Week van Ons Eten. We hebben deelgenomen aan een tafelgesprek met Minister Wiersma over voedselverspilling vanuit de Stichting Samen tegen Voedselverspilling. Ook leverden we een bijdrage tijdens een netwerkbijeenkomst voor biologische boeren georganiseerd door ZLTO en hebben we deelgenomen aan de Food Transformation Forum in Wageningen.
Daarnaast organiseerden we in 2024 verschillende stakeholderbijeenkomsten en werkbezoeken voor onze relaties vanuit het politieke en maatschappelijke veld. Zo ontvingen we Kamerlid Ingrid Michon-Derkzen in een van onze winkels om het te hebben over agressie en geweld op de winkelvloer. Met een groep ambtenaren van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid spraken we over goed werkgeverschap, het belang van een bijbaan als opstap naar het werkende leven en over thema’s als minimumloon. Ook ontvingen we ambtenaren van het ministerie van Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur met wie we – samen met onze ketenpartijen – in gesprek gingen over duurzamere producten van Nederlandse bodem en de nauwe samenwerking die we hiervoor hebben met boeren en telers. Dit voorjaar hebben we bovendien een klimaattafel georganiseerd, waarbij we als Jumbo onze klimaatdoelstellingen en -plannen presenteerden en hierover in gesprek gingen met een groep stakeholders vanuit zowel de overheid, maatschappelijke organisaties als de agrifood sector. Ook hebben we het gehad over hoe we de klant het beste hierin mee kunnen nemen en of CO2e-reductie in alle keurmerken opgenomen moet worden.
We faciliteren zelf sessies om onze leveranciers mee te nemen in bijvoorbeeld onze plannen op MVO-beleid. Zo hebben we bij een telersbijeenkomst van Agrifirm gesproken over hoe we samenwerken met telers, tijdens een bijeenkomst van Stuurgroep Landbouw Innovatie Noord-Brabant gesproken over onze doelstellingen op biologisch en hebben we webinars georganiseerd om onze leveranciers mee te nemen in ons klimaatbeleid
Bijlage 2
Due diligence
Onze waardeketens zijn vaak erg uitgebreid: ze bestaan uit meerdere schakels en reiken doorgaans tot ver in het buitenland. We zijn ons ervan bewust dat er in verschillende ketens risico’s zijn op het gebied van mens, dier en natuur. Om die terug te dringen voeren we een strikt inkoopbeleid en hanteren we de Jumbo Kwaliteits-, PL-, en MVO-voorwaarden en onze Code of Conduct en zijn we continu in gesprek met onze stakeholders. Erkende keurmerken zien we als een belangrijk middel om risico’s af te dekken. Bij complexe vraagstukken werken we bij voorkeur samen met branchegenoten. Vaak gebeurt dat op basis van convenanten, zoals het DISCO-convenant voor cacao.
Ondanks deze maatregelen weten we ook dat problemen in de keten niet altijd te voorkomen zijn. Om die reden voeren we ook een eigen duurzame ketenbeleid. Met dit beleid willen we bij de inkoop van ons assortiment de belangen van mens, dier en natuur veiligstellen. Dit is het uitgangspunt van ons due diligence proces, waarmee we werken aan verregaande transparantie in de toeleveringsketens. Het gaat om een systematische risicoanalyse van onze ketens ten aanzien van mensenrechten, dierenwelzijn en natuur en, daaruit voortvloeiend, gerichte acties om de risico’s en problemen aan te pakken. Hiermee willen we bijdragen aan een positieve impact. Ook vanuit aankomende wetgeving wordt dit van ons verwacht, de Corporate Sustainability Due Diligence Directive (CSDDD) en Forced Labour Products ban gebruiken wij hiervoor als handleiding. Het due diligence proces bestaat uit zes stappen gericht op verduurzaming van de keten.
Onderdeel van ons duurzame ketenbeleid is ook een uitvoerige risicoanalyse, met onder meer twintig geïdentificeerde risicoproducten. Elk jaar voeren we verschillende onderzoeken uit in deze risicoketens, de zogeheten Human Rights and Environmental Impact Assessments (HREIA). De strekking van het beleid en deze HREIA's worden verder toegelicht in de hoofdstukken Duurzame keten en dierenwelzijn
De zes fases in het due diligence proces van Jumbo, om risico’s in de keten in kaart te brengen en zo goed mogelijk aan te pakken.